13 Kasım 2016 Pazar

Yağlı boya malzemeleri nelerdir? YAĞLI BOYA DOSYASI 1

Merhabalar, bugün yağlı boya malzemelerini detaylı inceleyeceğiz.
Hadi başlayalım!


  1. İlk önce hangi yüzey üzerine boyama yapmak istiyoruz? Bunu belirlememiz lazım, 


çeşitlerimizi sunuyorum;

  • Yağlı boya kağıdı: yağlıboya kağıdı özel yoğun ve yağlı boya yapmaya uygun bir dokuya sahiptir. bize yer avantajı verir fakat tuvalden daha geç kuruyabildiği gibi daha yogun boya kullanımı için uygun değildir.
  •  Tuval: Tuval yoğun boya uygulamalarına, kazıma, silme gibi işlemler yapabileceğimiz bir aracımızdır. Malum resim sanatının en bilindir ögesidir.



aa yetti tamam birini seçtik attık cebimize.

       2. Yağlı boyayı inceltmek için ve kolay sürüş, karıştırma sağlamak için yine ortaya alternatifler giriyor; resim yağı,tiner, terebentin ve nicesi ufaktan inceleyelim.



  • Tiner:  Aslında yağlı boyada fırça ve batırdığımız yerleri temizlemek için uygundur. Evet yağlı boyayı çok güzel inceltir. Ama ilerde resimlerinizin matlaşmasına neden olur. Bunu göz önüne alarak kulanmanızı öneririm.



  • Terebentin: Aslında en iyi incelticiler içinde zirveyi zorlar. Malesef fiyat olarak tinerden daha pahalıdır. kokusuz ve kokulu olanı vardır. Resminizi yaparken rahat bir sürüş karıştırma imkanı sunar. Ayrıca canlı solmayan renkler bırakır. Tiner gibi resmi soldurmaz.




  • Resim yağı (Keten yağı): Resim yağı sanatsal boyaların inceltilmesi konusunda en sağlıklı çözümdür. Fiyatı pahalıdır. Kuruyan yağlar sınıfındadır. Kuruyan yağlar dediysem resminizin kuruma süresini arttırır. Tinerle boyadığınız resim 3 gunde kurursa yağ ile yapılmıs resmınız 4-5 gunde kurur. fakat hem daha sağlıklı sonuç alırsınız, hem daha uzun ömürlü bir resim yapmış olursunuz.

       3.Gelelim paletlere, Yağlı boya için palet çeşitleri.

  • Cam palet: Bence yağlı boya için en güzel palet camcıdan kestirip çercevelettiğiniz camdır. Camın altına beyaz kağıt koyarsanız hem rengi kolay algılayabilir, karışımı ve boyama süresini uzun tutabilir. Bittikten sonra rahatça kazıyarak temizleyebilirsiniz.
  • Plastik palet: Yağlı boya için çok uygun değildir. çünkü yağlı boyada karıştırma alanı geniş olmalıdır. karıştırma alanı geniş bir plastik paletle tabiki karıştırma işlemi yapabilirsiniz. Fakat size temizlerken zorluk yaşatabilir.
  • Asetat kağıdı: Yok yok gerçek. Kalın asetat kağıdında yine altına beyaz kağıt koymak şartıyla karışım yapabilirsiniz, bu pratik ve kısa süreli çalışmalar için uygulanan bir yöntemdir. o anki çalışmanız bittikten sonra kağıdı atmanız gerekir. temizleme ve uzun surelı kullanım için uygun değildir.

       4. Yağlı boya Fırçaları nelerdir/nasıldır?


  • Yağlı boya için fırçalar özeldir. ve çok geniş yelpazeye sahiptir. asıl gerçek yağlı boya fırçası at kılından yapılır. Fiyat olarak çok yüksek olduğu için sentetik birebir muadil fırçalar kulanılır.Tabiki fırça alırken en önemli istediğimiz özellik kıllarının dökülmemesi o yüzden elimizle kontrol edip öyle almalıyız. Yapacağınız tekniğe göre yumuşak veya sert kıllı fırçalar seçebilirsiniz.

       5. Spatula meselesi/ Hangi spatula?

Boyalarımızı karıştırmak için spatula kullanırız. sapatulalarında çeşitleri vardır.

  • Metal Spatula: En doğru seçimdir, gerek temizlik, gerek tutuş rahatlığı ve uzun ömürlülüğü ile verdiğiniz paraya pişman olmazsınız. ortalama bir fiyata sahiptir. karıştırılma yapılacak boyaya göre boyut ve biçim farklılıkları vardır.


  • Plastik Spatula: Yağlı boya için çok pratik değildir, kullan at yapmak istiyorsanız alabilirsiniz. temizlenmesi zordur.
Not: Mutlaka boyalarımızı karıştırmak için spatula kullanmalıyız, eğer karıştırma işlemi için fırça kullanırsak fırçamızın performansı düşer ve bozulma yaşarız. Ayrıca tam bir renk, karıştırma elde edemeyiz. Bu yüzden spatula kullanalım, kullandıralım :).

   6. Ve başrol / Yağlı Boya ne almalıyım/ yağlı boya nedir? 

Yağlı boya, adından anlaşılacağı gibi yağ bazlı boyadır. Yağlı boyanın üzerinesu bazlı boya uygulanmaz.

Yağlı boyalar yine tabisi fiyat performans oranı yüksek boyalardır. 

Üzerindeki işaretler size boyanın yoğunluğunu anlatır.



Üzerinde gördüğün siyah kutucuk yarım ise size boyanın yarı opak olduğunu ve tam kapatıcılığının olmadığını söylüyor, kutunun içi tamamen boş ise saydam bir boyadır.

yağlı boya nasıl yapılır

Bu kutucuk ise tamamen siyah yani tam kapatıcılık sağlayan bir boyadır.


Yağlı boya dosyamızın 1. bölümü bu kadar. Devamı gelecek... 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder