15 Kasım 2016 Salı

Dadaizm sanat hareketi

Dada ile bir sanat hareketi başlıyor;

Dada sanat hareketi " deliliğine karşı protesto" olarak, Ca-baret Voltaire 1916 yılında kurulmuştur.. Birinci dünya savaşından sonra sosyolojik olarak insanların birbirleriyle olan ilişkilerini, yaşanan travma  sonrasında mücadelenin, şavaştan öte birbirlerine neler yapabildiklerini gören bir grup sanatçı  insanlara,savaşa, barbarlıklara ve sanata karşı çıktılar. 6 kasım 1916 da zurih' te cabaret voltaire adlı bir kafede yaşadıkları olaylardan sonra, tristan tzara, jean arp, richard hülsenbeck, hugo ball, marcel janco ve emmy henningsin birleşerek dadayı ortaya çıkarırlar.

dadaizm dergi






















Sanat
ın ticari boyutuna ve toplumun intihar ettiğini düşünen bu grup bütün bunlara karşı cıkar.;

‘’insanseverlere öğüt . eğer intihar olaylarının azalmasını istiyorsanız öyle bir düzen kurunuz ki sadece ve sadece bilinçli, sakin, belirsizliklerden kurtulmuş bir iradeyle kendilerini öldüren insanlar olsun’’

 sanatın para ile satın alınmasına ticari olarak sunulmasına karşıdırlar. sanata bir para birimiyle ölçü belirlemek onları rahatsız eder. cabaret voltaire' de sık sık bir araya gelip bilinen sanat anlayışına karşı cıkarak üretimde bulunurlar bu üretimler genellikle anlıktır.çünkü hiçbir 'an' 'anı' ticari olarak. kullanılamaz. ve dönüştürülemez. disiplerarası tüm sanat dallarını anı olarak armağan ederler. şiirler, tiyatrolar,resimler... hepsi kuralsızlığın ve başkaldırışın gösterisidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder