15 Kasım 2016 Salı

Land art Arazi Sanatı Üzerine

Land-art arazi sanatı nedir?

60'lardan günümüze Land-art büyüyor...

1960 yıllarında ortaya çıkmıştır. Aslında yeni yeni bir başlık altında inceliyoruz Land art’ı bir akım değildir. Bir -izm? haraket? Hayır. Şu an çağdaş sanat başlığı altında inceleyebiliriz. Land art Türkçe adı ile arazi sanatı dünyaya dönüş olarak adlandırıyorum. 1960 yıllarda ortaya çıkması, sanayileşme ve kentleşmenin yayılmasıyla sanatçılar doğaya dönüş yaşamıştır.Tam bu noktada bir arayışa girmişlerdir.

Land art, deneysellik barındırmaktadır. Riskli bir sanat olduğu gerçektir, doğada zaten güzel olarak nitelendirdiğimiz nesneleri, sanat eserine dönüşmeleri hasas bir bakış gerektirir. Doğaya ait olma yahut doğadan sanat çıkarma? Kitsch olma tehlikesi barındırabilirdi. Fakat görüyoruz ki çok başarılı eserler çıkıyor.

Sanatın deneyimle ve cesaretle yeni kapılar açabileceğinin bir örneğidir Land art. White box mantığından sanatı kurtarma ve yaşam alanı haline getirme fikri ise ciddi bir duruştur. Galeri-ticaret denkleminden olabildiğince uzak kalınmaya çalışılmıştır.

Robert Smithson Spiral Jetty ile yeryüzü sanatını inşasına başlıyor

New Jersey doğumlu jeoloji ve heykel alanlarında deneyimi bulunan, Robert Smithson 1970 yılına gelirken Land-art içinde büyük bir sıçrayış yapmış, tuz gölünün kuzeydoğusunda Spiral Jetty  isimli ünlü yeryüzü sanatını inşa etti. Ekolojik olarakta bir çok canlıya ev sahipliği yapan bu eser, bir spiral iskele gibidir.  

arazi sanatı,Spiral Jetty,arazisanatı nedir,land-artnedir,Robert smithson,landart örnekleri,
Robert Smithson,Spiral Jetty

Belli zamanlarda  doğanın iradesi ile bir kısmı görünen eser, gelgitlerle ortaya çıkmakta ve dalmaktaydı... Bu muhtesem sanatçı doğa işbirliğinde, yine de, göldeki otuz yıldır işin kaybolduğu düşüncesi beni üzüyor. Belki bir gün tekrar su yüzüne çıkar.. Ne dersiniz?


 © Her hakkı saklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder