14 Kasım 2016 Pazartesi

Soyut Resim Nedir? Öncüleri ve çıkışı

Soyut resim, Dünya savaşı sonrasında , 1940 yılında ortaya çıkmıştır. Savaş sonrasında halkın yaşadığı bunalımı ve maddiyata karışı bir isyan ortaya çıkmış, duygular hisler ve insanlığın iç dünyasını temsil etmektedir.

Aslında ilk önce soyut nedir? Ne değildir? Bunu kavramamız gerekir. Soyut gördüğümüz yani ışığın bize yansıttığını değil. Bir nesneyi ve duygu durumunu kendi yorumumuzu katarak aktarmamızdır.

Soyut sanatın öncüleri  ve temsilcileri olarak Pollock, Kline, Rothko, Motherwell bahsedilebilir. Aslında soyut sanatın temellerini bazı kaynaklara göre 1910 yılında Kandinsky yazılarında ve resimlerinde bahsetmiş ve yorumlamıştır.

Soyut resim sanatçıları belli bir nesnel ögeye bağlı kalmaz, göre kavramını sorgularlar. Soyut sanatın asıl amacı görme yetimize olan sorulardan oluşmaktadır. Renklerin, nesnelerin, ve olayların kendileri değil bize ne hissetirdikleri önemlidir. Bir ruh arayışı (Tin) söz konudur.

Tabi ki soyut sanat içinde bile bazı ayrımlar olmuş ve akımlara dönüşmüşlerdir. Sanatçılar yeni teknikler deyimlemişlerdir. Mesela Pollock damlatma tekniği kullanarak, bedenin haraketinden yararlanmış, Rothko ise daha çok boyar rengi kullanmış olup, bloklar şeklinde yoğun boya uyguladığı resimlerinde renk ve, zıtlıkları ön plana çıkarmıştır. Kline ise Daha büyük ve plan dahilinde uyguladığı yoğun olarak siyah kullandığı resimlerinde derinlik ve beden hareketlerini bize hissetirmektedir.

Soyut resmi Kline gibi planlayarak yapan sanatçılar olmakla birlikte anlık jestuel hareketlerle planlamadan yapan ve anı hedef alan sanatçılarda vardır.


 

Autumn Rhythm (Number 30)Jackson Pollock 1950











Chief -Franz Kline










© Her hakkı saklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder