18 Kasım 2016 Cuma

Frida Kahlo'nun Yıllardır Kayıp Olan Eseri Bulundu

Frida Kahlo'nun yeniden keşfedilen bir tablo New York'ta bu ay açık artırmaya katılacak.

 "Kolye ile Kız" olarak adlandırılan 1929 portresi 22 Kasım'da Sotheby'nin Latin Amerika: Modern Sanat satışının bir parçası olacak. Satış öncesi tahmini 1,5 milyon dolardan 2 milyon dolara çıkacak.

Kahlo'nun büyük aşkı sanatçı Diego Rivera, işini 1955'te, onun ölümünden bir yıl sonra, kişisel asistanına verdi.

Yaz boyunca ortaya çıkıncaya kadar portrenin tek kaydı siyah-beyaz bir fotoğraf olmuştu.

Belki 14 ya da 15 yaşındaki bilinmeyen, silinmeyen, geniş gözlü model genç Kahlo'yu temsil ediyor gibi görünüyor. Stein, sanatçının yeşim taşı kolyesini ve muhtemelen küpelerini taktığını söyledi. Konu da Kahlo'lara benzeyen koyu, farklı kaşlarla tasvir edilmiştir.

17 Kasım 2016 Perşembe

Renk Nedir? Ara-Ana/ Sıcak soğuk renkler nelerdir?


Renk Nedir?

  • Doğada bulunan objelerdeki içsel özelliklere dayalı,ışığa duyarlı olan, ışığın yansıması yada kırılmasıyla oluşan yansımanın bizdeki algıya dönüşmesi,olayın göz ve sinir hücreleriyle beyin tarafından tanınıp okunmasına (algılanmasına) bizdeki etkisine renk diyoruz.

  • Ana renkler
  • Ara renkler
  • Sıcak renkler
  • Soğuk renkler

Ana Renk Nedir?

Başka herhangi bir renkle karışmadan doğada saf halde bulunan pigmentlere ana renk denir.

Ara Renk Nedir?

Ara renkler ise iki rengin karışımından oluşan başka özellikteki renklere denir. 

Sıcak soğuk renkler nedir/ nelerdir?

Renkler aslında sıcak yada soğuk olmazlar, aynı özelliktedirler. Ama bizdeki uyandırdıkları etkilere göre onlara yüklemelerde bulunuruz.,

Sıcak renkler dediğimiz sarı turuncu kırmızı rengi elimize sürsek herhalde yakmaz. Ama o renkler ateşi, güneşi, kızgın kumları, kor olmuş ateşi, kanı, sıcaklığı anlatır. O yüzden biz onlara sıcak renkler diyoruz.

Yeşil,
Mavi.
Mor.

Bunlara dokunsak elimiz üşümez. Ama gene de bizim için soğuk renklerdir. Bunlar bizi havayı, okyanusu, gece karanlığını, ormanı, dağı hatırlattığı için bizde soğuk etkisini uyandırır.



© Her hakkı saklıdır.

15 Kasım 2016 Salı

Land art Arazi Sanatı Üzerine

Land-art arazi sanatı nedir?

60'lardan günümüze Land-art büyüyor...

1960 yıllarında ortaya çıkmıştır. Aslında yeni yeni bir başlık altında inceliyoruz Land art’ı bir akım değildir. Bir -izm? haraket? Hayır. Şu an çağdaş sanat başlığı altında inceleyebiliriz. Land art Türkçe adı ile arazi sanatı dünyaya dönüş olarak adlandırıyorum. 1960 yıllarda ortaya çıkması, sanayileşme ve kentleşmenin yayılmasıyla sanatçılar doğaya dönüş yaşamıştır.Tam bu noktada bir arayışa girmişlerdir.

Land art, deneysellik barındırmaktadır. Riskli bir sanat olduğu gerçektir, doğada zaten güzel olarak nitelendirdiğimiz nesneleri, sanat eserine dönüşmeleri hasas bir bakış gerektirir. Doğaya ait olma yahut doğadan sanat çıkarma? Kitsch olma tehlikesi barındırabilirdi. Fakat görüyoruz ki çok başarılı eserler çıkıyor.

Sanatın deneyimle ve cesaretle yeni kapılar açabileceğinin bir örneğidir Land art. White box mantığından sanatı kurtarma ve yaşam alanı haline getirme fikri ise ciddi bir duruştur. Galeri-ticaret denkleminden olabildiğince uzak kalınmaya çalışılmıştır.

Robert Smithson Spiral Jetty ile yeryüzü sanatını inşasına başlıyor

New Jersey doğumlu jeoloji ve heykel alanlarında deneyimi bulunan, Robert Smithson 1970 yılına gelirken Land-art içinde büyük bir sıçrayış yapmış, tuz gölünün kuzeydoğusunda Spiral Jetty  isimli ünlü yeryüzü sanatını inşa etti. Ekolojik olarakta bir çok canlıya ev sahipliği yapan bu eser, bir spiral iskele gibidir.  

arazi sanatı,Spiral Jetty,arazisanatı nedir,land-artnedir,Robert smithson,landart örnekleri,
Robert Smithson,Spiral Jetty

Belli zamanlarda  doğanın iradesi ile bir kısmı görünen eser, gelgitlerle ortaya çıkmakta ve dalmaktaydı... Bu muhtesem sanatçı doğa işbirliğinde, yine de, göldeki otuz yıldır işin kaybolduğu düşüncesi beni üzüyor. Belki bir gün tekrar su yüzüne çıkar.. Ne dersiniz?


 © Her hakkı saklıdır.

JESTÜEL RESİM (Gestural Painting) nedir?

Jestüel tavır; bir sanat eserini üretirken kullanılan bir beden eylemi şeklinde özetleyebiliriz.

Aslında bir beden  ve yüzey çekişmesidir.  Yüzey artık, mücadele ve protesto alanıdır. Renk ve boya araçtır. Anı hapsetmek ve anın tinselliğini içerir.

Bedenin’ içi’dir. beden artık  fırça,boya ve yüzey olmuştur. Jestüel dışavurumculuğun öncüleri bir yıkım başlatmıştır. Tüm sanatsal ‘güzellik idea’larını bir kenara bırakmış, yeni bir sanat akımını inşa etmişlerdir.

Pollock JESTÜEL RESİM atölyede

 İlk başta sanat otoriteleri tarafından acımasızca eleştirilmiş ve ucubelikle suçlanmışlardır. 

Jestüel dışavurumcu haraket  başlı başınca bir deney ve deneyim ürünleri ortaya koyar. Bundan dolayı, çok çeşitli teknik ve üsluplarda üretimlerde bulunmuşlardır.

Amerikalı  ressam Franz Kline  jestüel hareketin öncüleri arasında gösterebiliriz. Büyük boyutlarda kaligrafiyi anımsatan eserler üretti. Yaptığı kaligrafilerden ufak parçalar alarak yeni yüzey deneyleri yaptı. Küçük bir çizim parçasını büyüterek, geniş fırçalarla siyah ağırlıklı eserler ortaya çıkardı.Pollock ise, resmin etrafında dönerek, uzun bir süreçte damlatma tekniği ile üretimde bulunmuştur. 

Franz kline atölyede



© Her hakkı saklıdır.

Espas nedir? espas örnekleri / Görsel sanatlar

Resimde, Espas uzam derinlik etkisidir. Yani bir obje yahut nesnenin ön arka ilişkisine espas denir. Bulunan objelerin boşluklarıda diyebiliriz. 

Mesela bir obje grubu etüt etmek istedik ama espas aralıkları arkası önde gibi duruyor asıl öndeki arkada duruyor.  O zaman espasının doğru olmadığını söyleyebiliriz.

Boşluğun içindeki tüm dikey, yatay düzlemler espasın konusudur.
Yukarıda gördüğünüz örnekte, düzenekte elin ve ayağın birleştiğini ve bir espas sıkıntısı olduğunu görüyoruz.

Tipografide espas ise harflerin arasında ki boşluklarının düzenlenmesidir.


espas tipografi örneği
Tipografi espas





© Her hakkı saklıdır.

Dadaizm sanat hareketi

Dada ile bir sanat hareketi başlıyor;

Dada sanat hareketi " deliliğine karşı protesto" olarak, Ca-baret Voltaire 1916 yılında kurulmuştur.. Birinci dünya savaşından sonra sosyolojik olarak insanların birbirleriyle olan ilişkilerini, yaşanan travma  sonrasında mücadelenin, şavaştan öte birbirlerine neler yapabildiklerini gören bir grup sanatçı  insanlara,savaşa, barbarlıklara ve sanata karşı çıktılar. 6 kasım 1916 da zurih' te cabaret voltaire adlı bir kafede yaşadıkları olaylardan sonra, tristan tzara, jean arp, richard hülsenbeck, hugo ball, marcel janco ve emmy henningsin birleşerek dadayı ortaya çıkarırlar.

dadaizm dergi






















Sanat
ın ticari boyutuna ve toplumun intihar ettiğini düşünen bu grup bütün bunlara karşı cıkar.;

‘’insanseverlere öğüt . eğer intihar olaylarının azalmasını istiyorsanız öyle bir düzen kurunuz ki sadece ve sadece bilinçli, sakin, belirsizliklerden kurtulmuş bir iradeyle kendilerini öldüren insanlar olsun’’

 sanatın para ile satın alınmasına ticari olarak sunulmasına karşıdırlar. sanata bir para birimiyle ölçü belirlemek onları rahatsız eder. cabaret voltaire' de sık sık bir araya gelip bilinen sanat anlayışına karşı cıkarak üretimde bulunurlar bu üretimler genellikle anlıktır.çünkü hiçbir 'an' 'anı' ticari olarak. kullanılamaz. ve dönüştürülemez. disiplerarası tüm sanat dallarını anı olarak armağan ederler. şiirler, tiyatrolar,resimler... hepsi kuralsızlığın ve başkaldırışın gösterisidir.




14 Kasım 2016 Pazartesi

Guaj boya nasıl kullanılır?


Guaj boya yapmak için gerekli malzemeler:

·    Kalın dokulu kağıt (canson vb)
·    Guaj boya
·    Fırça
·    Palet
·    Su
·    Kalem

Guaj boya sürüş ve karıştırma işlemi, pürüz içermeyen ve akışkan olarak ayarlanmalıdır. Ne suluboya kadar sulu, ne yağlı boya gibi kalın ve yoğun olmalıdır. Bunu test etmek için karıştırdığınız boyayı elinize sürerek yoğunluğunu kavrayabilirsiniz.

guaj boya nasıl yapılırGuaj boya sürerken, fırça ile resim üzerinde karıştırma yapmamaya dikkat etmeliyiz. Çünkü bu rengin çamurlaşmasına ve pigmentini kaybetmesine yol açar. Boya blok halde sürülmelidir. Resmimizin anahatlarını kalem ile çizdikten sonra, rengi belirleyip paletimizde karıştırmalıyız. Ve resimde olan rengi tek bir kısmı boyamak yerine resimi bütün olarak ele alıp o rengin bulundugu her alana sürmeliyiz, daha sonra aynı işlemi bütün resim bitene kadar yapmalıyız. Bu teknik resminizin daha bütün ve sağlam olmasını sağlayacak.

Önemli not: Guaj boya kuruduktan sonra birkaç ton koyulaşır ve matlaşır. Bunu ön görerek boyayı hazırlamalıyız.

Resmimiz bittikten sonra dilersek üstüne sprey vernik sıkabiliriz.

iyi çalışmalar…


© Her hakkı saklıdır.

Evde kolay linol baskı yapımı /Tahta kaşık ile linol baskı


Pratik,  linol baskı evde nasıl yaparız? İlk önce tabiî ki linol gerekli, linol aslında yere serilen parkeler vardır ya onlar. eğer sanat malzemesi sanatan yerlerde kaliteli linol bulamazsınız. Parkelerden biraz kestirtebilirsiniz. Fiyat olarakta epey kar sağlarsınız. 

Linolu temin ettikten sonra

Linolun üstüne resmimizi çiziyor veya geçiriyoruz. Ve kırtasıyelerden bulabılecgınız kazıma aletlerıne ihtiyacımız var. Linol yumusak ve esnek yapıda olduğu için oyma işlemi zorlayıcı değildir. Eğer birden fazla renk kullancaksanız açıktan koyuya baskıyı yapıyoruz. İlk en açık renkleri sürüp basıyoruz sonra koyuya dogru aynı işlemi tekrar ediyoruz.

Eğer tek renk bir bakı yapcaksanız bu yönteme gerek yok direk boyayı sürüp basabilirsiniz. Şimdi Yılın çözümüne geliyorum özellikle geniş baskı yuzeylerı için baskı makınasına ulasabılecek bır yerde degılsenız. Bunu tahta kaşıkla yapabilirsiniz.

Baskımızı boyadıktan sonra kağıda koyup üstünden tahta kaşığin arka tarafı  ile bastırıyoruz. Ama bu işlemi dikatli ve heryerine gelmesine özen gösteriyoruz. Baskı sonucunuz bu işlemle daha sağlıklı olacaktır.

Kolay gelsin!

evde linol baskı yapmak
Linol Baskı


© Her hakkı saklıdır.

Evde Yağlıboya Yapımı / Yağlıboya kıvamlandırma / Bezir yağı kullanımı?

Evet doğru! Yağlıboyaya tarifi veriyorum. Aslında bu bir acıklı hikayenin sonucunda serap gibi belirmiş bir olaydır. Üniversitede bir yağlı boyanın 40 liraları bulduğu zamandan bana kalan. Tarifi bir hocam vermişti. Sizinlede paylaşmak istedim. Aslında çok basit fakaaat; maalesef çok renk karıştırmaya uygun bir yöntem değil tek renge ihtiyacınız varsa öneriyorum. Çünkü renkler karıştıkça çamurlaşma yapabilir.


Malzemelerimiz:

Bezir yağı: Boyacı veya hırdavatçılarda satılıyor büyük boyu 30tl ve her gün resim yaparsanız 3 ayda biter. Bezir yağını normal yağlıboya içine koyarsanız kıvamlı ve daha çok boya elde edersiniz ufak bir yağlı boya sıkın ve alabıldıgınce bezir yağı koyun, hem böylece renkte karıştırabilirsiniz, resmin kuruması uzun sürer. Fakat bir yağlı boyayı çok uzun süre kullanmanıza yarar.


Toz Boya:  Bunuda aynı şekilde boyacılardan elde edebilirsiniz 5 liralık toz boya epey işinizi görür.
Eğer doku elde etmek istiyorsanız boyada memer tozu koyabilirsiniz. Mermer tozu doku yaratır. Ama dokusuz olmasını istiyorsanız koymayın.


Bunları Spatula yardımıyla karıştırıyoruz. Ta Ta Ta boyamız hazır.

Keyifli Çalışmalar…

pigment



© Her hakkı saklıdır.

Silikon Kalıp evde nasıl yapılır?Malzemeler nelerdir?

Silikon kalıbı almanın basit yöntemini bu yazıda inceleyeceğiz.
Silikon kalıp, birden fazla çoğaltılacak işlemler için kullanılır. Eğer kalıbı bir kere çıkarırsanız kullanıma bağlı uzun süre kullanabilirsiniz.
Gelelim malzemelerimize; bize gerekli olanlar,


Zeytin yağı
Kartonpiyer alçısı
Soğuk silikon
Temizlik için arap sabunu


İlk önce kalıbını alacağımız nesneye zeytin yağı sürüyoruz bunun amacı silikonu sürdükten sonra kalıbını alacağımız nesneye yapışmamasını ve kolayca cıkmasını sağlamak. Zeytinyağını sürdükten sonra kalıbını alacağımız nesnenin üstüne silikonu yayıyoruz.

Silikonu ilk önce bir yüzüne sürdükten sonra kurumasını bekleyip diğer tarafa sürmeden önce silikonun bitiş kısmına zeytin yağı sürüyoruz sonra diğer tarafa silikonu sürüyoruz.Önemli nokta daha sonra kalıbı almak için dökeceğimiz alçının dökme yerini yapmak için bir pipet veya boru uç kısmına ekleyip ordan bir giriş açıyoruz. Ve kurumaya bırakıyoruz. Zeytin yağını sürmemizin nedeni  ise kalıbı açtıgımızda silikonun parçalanmadan sağlıklı bir şekilde çıkmasını sağlamak.

Silikon kuruduktan sonra, kartonpiyer alçısını silikon üzerine aynı silikona yaptığımız gibi ilk bir tarafına sürüp yağlayıp sonra diğer tarafa sürüyoruz.

Ve kalıbımız hazır. Boru koyduğumuz yerden alçıyı huni yardımıyla kalıbın içine döküyoruz. Kuruyunca yavaşca kalıbı çıkarıyoruz.

Ve Hazır…
İyi çalışmalar…



© Her hakkı saklıdır.

Soyut Resim Nedir? Öncüleri ve çıkışı

Soyut resim, Dünya savaşı sonrasında , 1940 yılında ortaya çıkmıştır. Savaş sonrasında halkın yaşadığı bunalımı ve maddiyata karışı bir isyan ortaya çıkmış, duygular hisler ve insanlığın iç dünyasını temsil etmektedir.

Aslında ilk önce soyut nedir? Ne değildir? Bunu kavramamız gerekir. Soyut gördüğümüz yani ışığın bize yansıttığını değil. Bir nesneyi ve duygu durumunu kendi yorumumuzu katarak aktarmamızdır.

Soyut sanatın öncüleri  ve temsilcileri olarak Pollock, Kline, Rothko, Motherwell bahsedilebilir. Aslında soyut sanatın temellerini bazı kaynaklara göre 1910 yılında Kandinsky yazılarında ve resimlerinde bahsetmiş ve yorumlamıştır.

Soyut resim sanatçıları belli bir nesnel ögeye bağlı kalmaz, göre kavramını sorgularlar. Soyut sanatın asıl amacı görme yetimize olan sorulardan oluşmaktadır. Renklerin, nesnelerin, ve olayların kendileri değil bize ne hissetirdikleri önemlidir. Bir ruh arayışı (Tin) söz konudur.

Tabi ki soyut sanat içinde bile bazı ayrımlar olmuş ve akımlara dönüşmüşlerdir. Sanatçılar yeni teknikler deyimlemişlerdir. Mesela Pollock damlatma tekniği kullanarak, bedenin haraketinden yararlanmış, Rothko ise daha çok boyar rengi kullanmış olup, bloklar şeklinde yoğun boya uyguladığı resimlerinde renk ve, zıtlıkları ön plana çıkarmıştır. Kline ise Daha büyük ve plan dahilinde uyguladığı yoğun olarak siyah kullandığı resimlerinde derinlik ve beden hareketlerini bize hissetirmektedir.

Soyut resmi Kline gibi planlayarak yapan sanatçılar olmakla birlikte anlık jestuel hareketlerle planlamadan yapan ve anı hedef alan sanatçılarda vardır.


 

Autumn Rhythm (Number 30)Jackson Pollock 1950











Chief -Franz Kline










© Her hakkı saklıdır.

13 Kasım 2016 Pazar

Yağlı boya malzemeleri nelerdir? YAĞLI BOYA DOSYASI 1

Merhabalar, bugün yağlı boya malzemelerini detaylı inceleyeceğiz.
Hadi başlayalım!


  1. İlk önce hangi yüzey üzerine boyama yapmak istiyoruz? Bunu belirlememiz lazım, 


çeşitlerimizi sunuyorum;

  • Yağlı boya kağıdı: yağlıboya kağıdı özel yoğun ve yağlı boya yapmaya uygun bir dokuya sahiptir. bize yer avantajı verir fakat tuvalden daha geç kuruyabildiği gibi daha yogun boya kullanımı için uygun değildir.
  •  Tuval: Tuval yoğun boya uygulamalarına, kazıma, silme gibi işlemler yapabileceğimiz bir aracımızdır. Malum resim sanatının en bilindir ögesidir.



aa yetti tamam birini seçtik attık cebimize.

       2. Yağlı boyayı inceltmek için ve kolay sürüş, karıştırma sağlamak için yine ortaya alternatifler giriyor; resim yağı,tiner, terebentin ve nicesi ufaktan inceleyelim.



  • Tiner:  Aslında yağlı boyada fırça ve batırdığımız yerleri temizlemek için uygundur. Evet yağlı boyayı çok güzel inceltir. Ama ilerde resimlerinizin matlaşmasına neden olur. Bunu göz önüne alarak kulanmanızı öneririm.



  • Terebentin: Aslında en iyi incelticiler içinde zirveyi zorlar. Malesef fiyat olarak tinerden daha pahalıdır. kokusuz ve kokulu olanı vardır. Resminizi yaparken rahat bir sürüş karıştırma imkanı sunar. Ayrıca canlı solmayan renkler bırakır. Tiner gibi resmi soldurmaz.




  • Resim yağı (Keten yağı): Resim yağı sanatsal boyaların inceltilmesi konusunda en sağlıklı çözümdür. Fiyatı pahalıdır. Kuruyan yağlar sınıfındadır. Kuruyan yağlar dediysem resminizin kuruma süresini arttırır. Tinerle boyadığınız resim 3 gunde kurursa yağ ile yapılmıs resmınız 4-5 gunde kurur. fakat hem daha sağlıklı sonuç alırsınız, hem daha uzun ömürlü bir resim yapmış olursunuz.

       3.Gelelim paletlere, Yağlı boya için palet çeşitleri.

  • Cam palet: Bence yağlı boya için en güzel palet camcıdan kestirip çercevelettiğiniz camdır. Camın altına beyaz kağıt koyarsanız hem rengi kolay algılayabilir, karışımı ve boyama süresini uzun tutabilir. Bittikten sonra rahatça kazıyarak temizleyebilirsiniz.
  • Plastik palet: Yağlı boya için çok uygun değildir. çünkü yağlı boyada karıştırma alanı geniş olmalıdır. karıştırma alanı geniş bir plastik paletle tabiki karıştırma işlemi yapabilirsiniz. Fakat size temizlerken zorluk yaşatabilir.
  • Asetat kağıdı: Yok yok gerçek. Kalın asetat kağıdında yine altına beyaz kağıt koymak şartıyla karışım yapabilirsiniz, bu pratik ve kısa süreli çalışmalar için uygulanan bir yöntemdir. o anki çalışmanız bittikten sonra kağıdı atmanız gerekir. temizleme ve uzun surelı kullanım için uygun değildir.

       4. Yağlı boya Fırçaları nelerdir/nasıldır?


  • Yağlı boya için fırçalar özeldir. ve çok geniş yelpazeye sahiptir. asıl gerçek yağlı boya fırçası at kılından yapılır. Fiyat olarak çok yüksek olduğu için sentetik birebir muadil fırçalar kulanılır.Tabiki fırça alırken en önemli istediğimiz özellik kıllarının dökülmemesi o yüzden elimizle kontrol edip öyle almalıyız. Yapacağınız tekniğe göre yumuşak veya sert kıllı fırçalar seçebilirsiniz.

       5. Spatula meselesi/ Hangi spatula?

Boyalarımızı karıştırmak için spatula kullanırız. sapatulalarında çeşitleri vardır.

  • Metal Spatula: En doğru seçimdir, gerek temizlik, gerek tutuş rahatlığı ve uzun ömürlülüğü ile verdiğiniz paraya pişman olmazsınız. ortalama bir fiyata sahiptir. karıştırılma yapılacak boyaya göre boyut ve biçim farklılıkları vardır.


  • Plastik Spatula: Yağlı boya için çok pratik değildir, kullan at yapmak istiyorsanız alabilirsiniz. temizlenmesi zordur.
Not: Mutlaka boyalarımızı karıştırmak için spatula kullanmalıyız, eğer karıştırma işlemi için fırça kullanırsak fırçamızın performansı düşer ve bozulma yaşarız. Ayrıca tam bir renk, karıştırma elde edemeyiz. Bu yüzden spatula kullanalım, kullandıralım :).

   6. Ve başrol / Yağlı Boya ne almalıyım/ yağlı boya nedir? 

Yağlı boya, adından anlaşılacağı gibi yağ bazlı boyadır. Yağlı boyanın üzerinesu bazlı boya uygulanmaz.

Yağlı boyalar yine tabisi fiyat performans oranı yüksek boyalardır. 

Üzerindeki işaretler size boyanın yoğunluğunu anlatır.



Üzerinde gördüğün siyah kutucuk yarım ise size boyanın yarı opak olduğunu ve tam kapatıcılığının olmadığını söylüyor, kutunun içi tamamen boş ise saydam bir boyadır.

yağlı boya nasıl yapılır

Bu kutucuk ise tamamen siyah yani tam kapatıcılık sağlayan bir boyadır.


Yağlı boya dosyamızın 1. bölümü bu kadar. Devamı gelecek... 


12 Kasım 2016 Cumartesi

Gesso nedir?

Gesso astar boya nedir?

Gesso, aslında astar demektir. Çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Ham halde olan ahşap yüzeylerde, akrilik ve yağlıboya çalışmalarından önce tuval veya yağlıboya kağıdında vb yüzeylerde kullanmak boya rengi, dokusu ve yüzeyi doyurma açısından bize avantaj sağlar.

öhöm tamam anladık? ee başka neyi var bu Gessonun?

  • Ev yapımı gesso

           Boncuk tutkalıyla yapılır asıl gerçek ev yapımı gesso. Fakat çok vakit alıcı koku vs yogun                 olduğundan dolayı artık pek tercih edilmemektedir. Benim kullandığım basit yöntem akrilik               beyaz boyayı su ile inceltip içine cok az beyaz tutkal koymak. akrilik ve gesso abi kardeş gibidir.

  • Fabrikasyon gesso

    İsmini şu an ben uydurdum. Gidip kırtasiyeden alabileceğiniz gesso demek istedim. çok sevdiğim bir söz ile başlamak isterim; ne kadar ekmek o kadar köfte! :) malesef gessoda bile işliyor. Fiyat/performans doğru orantıdadır. Aldığınız zaman biraz sulandırarak kulanabilirsiniz daha ince ve daha sağlam bir kat elde eder, yüzeyi doyurursunuz. Tavsiyem ince olarak sürüp kurumasını bekleyip daha sonra bir kat daha sürmeniz.


Bonus: ince sürülmüş bir gesso max 3 saate kurumuş olur.


Gessomuz hazır afiyet olsun...




gesso astar nasıl kullanılır,gessa nedir,nasıl yapılır.ahşap astar
gesso sürülmüş ham ahşap